Fur – en perle i Limfjorden

Fur har meget at byde på.

4 min. færgefart fra Branden i Nordsalling og du er på Limfjordsøen Fur. Naturen er enestående! Og det er det helt rette ord at bruge for her på øen er der meterhøje molerskrænter, som også har givet navn til Furformationen, som kun ses her og hos naboøen Mors.

Knudeklinterne

Knudeklint

Moler er opstået ved at kiselalger er døde, da Fur var dækket af hav for milioner af år siden. I dag er de skubbet op i høje klinter pga istiden. Her kan du se de flotte foldninger, der også viser vulkansk aktivitet da de blev dannet. Så et besøg ved Knudeklinterne kan varmt anbefales. Der er P-plads lige ved Fur Bryghus.

Bette Jens’ Hyw, Fossiljagt, Bispehuen og Rødsten

Bispehuen

Geologien er interessant på Fur og et besøg ved Furs højeste punkt: Bette Jens’ Hyw (75 m. over havet) kan man se det meste af Fur, der har et areal på ca 22 km2. Ved Bette Jens’ Hyw mødes man også hvis man skal deltage i Fur Museums fossiljagt. Se Museum Sallings hjemmeside for åbningstider og aktiviteter.

Herfra er der ikke langt til Bispehuen – en spektakulær knold, der rejser sig op i landskabet, som er blevet efterladt i forbindelse med råstofudvindingen af moler. Her vil du kunne se de vekslende lag af vulkansk akse og moler i blottede skrænter. Formen af knolden har inspireret navnet: Bispehuen.

Er du interesseret i geologi vil det også være interessant at tage en tur ned til stranden efter du har besøgt Bispehuen. Bare følg vejen ned til Rødstenen. En formation der strækker sig ud af klinterne, bestående af sten med jernforbindelser der er helt røde. Disse helt særlige sten har givet anledning til folketro-fortællinger om Rødstensmanden* (se fortællingen længere nede)

Fur Museum

Rundvisning på Fur Museum

Fur Museum byder på enestående fossilfund og formidling om hvad de kan lære os i dag. Om hvordan landskabet er blevet skabt gennem et spænd fra subtropiske klima til istiden.

Desuden har Fur Museum “Det lille land”. En firelænget museumsgård, hvor man kan se fiskebondens liv i tiden omkring 1850 frem til 1920’erne. Her er der noget at se på – og røre ved – for både børn og voksne. (Stuehuset i “Det lille land” er lukket i 2020 pga. Covid-19)

Ved Gammel Havn har museet en udstilling i det lille bundgranshus om den tilsandede havns historie og limfjordsfiskeriets afvikling. Du vil kunne gå tørskoet hen over havnens tilsandede indsejling. Havnebassin og bolværk er stadig bevaret.

Vejrudsigten er den samme hver dag på Fur: Pandekagevejr!

Pandekage-på-cafe-herrens-mark-fur
Dessertpandekage – Café på Herrens Mark

Når man trænger til noget at spise eller en forfriskning har øen flere muligheder, men jeg har prøvet Cafe på Herrens Mark. Her er vejrudsigten: Pandekagevejr! Men reserver gerne plads, da det er et populært sted.

I haven har de et dejligt lille orangeri du kan sidde og slappe af i efter du har indtaget noget i caféen

– eller du kan besøge det lille Mandemuseum – hvor kvinder ikke har taleret, men kan gives tilladelse til det… 😉 Med et glimt i øjet kan dette lille “museum” – et lille smålummert, dæksparkende frirum for mænd besøges.

Rødstensmanden

Hør fortællingen om Rødstensmandens guldskat

Lisbeth Lunde Lauridsen, Epos Foredrag, fortæller om Rødstensmanden på Fur og guldskatten.

| Epos Foredrag | Kontakt | Blog |